با اینکه از چند کشور آسیایی به عنوان خاستگاه چای یاد میکنند، ولی اکثریت کشور چین را به عنوان اولین خاستگاه اصلی بوته این نوع گیاه میدانند.
یکی از مشهورترین این روایتها مربوط به ۲۷۳۷ سال پیش از میلاد مسیح است که بر اساس این روایت، روزی امپراطور وقت چین به نام «شِن نونگ» که به عنوان گیاهشناسی معروف نیز بود، در زیر درختی نشسته بود و خدمتکار او آب جوشی را آماده کرده بود که با افتادن یک برگ چای در آن، شِن نونگ به خاصیت آن پی برد و از آن موقع به مرور زمان چای در بین مردم رواج پیدا کرد و در کل جهان پخش شد.
اگر بخواهیم به طور مستندتر و دقیقتر به این موضوع بپردازیم باید بگوییم که در زمان حکومت خاندان «هان» در چین که بین سال های ۲۰۶ تا ۲۲۰ قبل از میلاد مسیح است، وسایل چایخوری کشف شده است.
این نوشیدنی به طور رسمی، نوشیدنی ملی چین در زمان حکومت سلسله تانگ (TANG) که از سال های ۶۱۸ تا ۹۰۶ حکومت میکردند، بوده است.
همچنین منبع معتبر دیگری در خصوص تاریخچه چای وجود دارد که مربوط به نویسندهای چینی به نام « لو یو- LU YU» میشود، که اولین کتاب رسمی با موضوع چای کلاسیک نوشته است.
کمی بعد از این تاریخی که گفته شد، برای اولین بار گیاه چای توسط راهبان بودایی ژاپن که برای تحصیل به چین سفر کرده بودند، کشف و در ژاپن معرفی شد. به طوری که در مراسمات آنها این نوشیدنی جایگاه بالایی داشت و حتی مراسمی به نام (مراسم چای) در این کشور رواج پیدا کرد.
چای ارلگری (چای عطری)
نوع دیگر چای که به ارلگری معروف است از برگ گیاه برگاموت (BERGAMOT) که گیاهی علفی و دائمی و بومی آمریکا است، به دست می آید. نامگذاری این نوع برگ به نام برگاموت به دلیل بوی این برگ است.
در زبان انگلیسی (BERGAMOT) به معنای ترنج (از خانواده نارنج) است و این گیاه خاصیت درمانی و دارویی بسیاری دارد به طوری که برای رفع خستگی، التیامبخش زخمها و ترمیم پوست و همچنین برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا نیز استفاده میشود.
از خواص برگ برگاموت میتوان مثالهای زیادی زد از جمله:
- ضد افسردگی
- آنتی اکسیدان
- کاهش وزن
- آرامبخش
- انرژیبخش
- آبرسانی به بدن
- بهداشت دهان و دندان
- رفع سوء هاضمه
- کاهش تب و افزایش ایمنی بدن
- کاهش و تنظیم قند خون