چای یک نوشیدنی خوشطعم و عطر است. این نوشیدنی در بین مردم سراسر دنیا محبوب بوده و پس از آب دومین نوشیدنی پرطرفدار در دنیاست.
تمام گونههای چای از گیاهی به نام کاملیا سینسیس به دست میآید. ولی دلیل تنوع انوع چای چیست؟
تنوع چای
در اصل علت تفاوت انواع مختلف چای به روش کاشت و پرورش گیاه بر میگردد.
خاستگاه چای
خاستگاه انواع مختلف چای کشور چین است. در یک روایت گفته شده امپراطور وقت چین به نام شننونگ (shen nung) که خود گیاهشناس قابلی بوده در ۲۷۳۷ سال قبل از میلاد مسیح عامل رواج چای در چین است. به این ترتیب که روزی هنگام استراحت زیر در سایه یک درخت، خدمتکار او یک استکان آب جوش به او میدهد. در همین هنگام برگی معطر از آن درخت در داخل ظرف فرود آمده و باعث می شود که شننونگ به خواص دم کردن گیاهان پی ببرد.
رواج چای در ایران
محمد میرزا قوانلو قاجار ملقب به کاشفالسلطنه که برای بار اول در سال ۱۲۸۰ هجری شمسی به هندوستان سفر کرده بود، بذر چای را از هندوستان به ایران آورد. سپس اقدام به کاشت چای در لاهیجان کرد. به دلیل اینکه شرایط آب و هوایی استان گیلان با آب و هوای مناسب کاشت چای همخوانی دارد او این منطقه را برگزید.
بعد از اولین کشت چای در لاهیجان، چای خانسر نام گرفت. بعدها در دیگر قسمتهای کشور فراگیر شد و انواع مختلف چای در ایران کاشته و برداشته شد.
در حال حاضر تمام چای های موجود در سطح کشور توسط ۱۶۵ کارخانه فراوری و تولید میشود.
در ادامه می توان گفت که چای جزء انواع نوشیدنیهای سالم است که علاوه بر طعم و عطر عالی، خواص بسیار خوبی نیز دارد.
چایهای مختلف در کنار اینکه طعم و عطرشان و بعضا رنگشان متفاوت است، در میزان کافئین نیز فرق میکنند.
خواص چای
از خواص کلی چای میتوان به مبارزه با سرطان، فشار خون، تنظم ضربان قلب، ایجاد نشاط و به آرامش رساندن اندامهای بدن اشاره کرد.
البته بسیاری از خواص چای تا کنون کشف نشده و دانشمندان گفتهاند که مطمئنا در آینده خواص بیشتری از این نوشیدنی پرطرفدار کشف خواهد شد. البته چای نیز مانند بسیاری از موادی که ما انسان ها مصرف میکنیم، ممکن است که در بعضی مواقع مضراتی نیز داشته باشد که به روند مصرف شخص بستگی دارد. باید در مصرف این نوشیدنی متعادل بود تا به مشکل بر نخورید و از طعم و عطر آن لذت ببرید.