نوشیدن چای بستگی به فرهنگ هر کشور دارد. آداب نوشیدن چای به نوع دم کردن چای و یا نوع چای بستگی دارد. در ادامه به آداب نوشیدن چای در کشورهای مختلف میپردازیم.
در فرهنگ ایران این جمله برایتان آشناست”بفرمایید یک چایی در خدمتتان باشیم”. با اینکه چای به مدت کمی وارد ایران شده، ولی این نوشیدنی فوق العاده توانسته جای نوشیدنی محبوب مثل قهوه را در ایران بگیرد.
در فرهنگ ژاپن که نوع چایی که سرو میکنند ماختا نام دارد، این روش به شیوه دیگری انجام میشود. اگر بخواهیم دقیق تر به این موضوع بپردازیم، این چای را راهبان بودایی به این کشور آوردهاند. در کشور ژاپن سرو و پذیرایی کردن این چای چیزی حدود ۳ الی ۴ ساعت طول میکشد و اسم این نوع پذیرایی کردن به روش چاجی معروف است.
در کشور چین همانند سایر کشورها، از چای هم به عنوان نوشیدنی هم به عنوان پزشکی از آن بهره میبرند. در کشور چین نوع نوشیدن چای به طریقی عجیب تر از سایر فرهنگها است. چینیها ابتدا به رنگ چای دقت کرده و آن را بو میکنند و سپس کمی از چای را مزه میکنند تا بفهمند چای مرغوب است یا نه. در کنار این رسم و رسوم چینیها برای چای خوردن، ظرف چای خوری آنها نیز عجیب است.
چای خوری چینیها به سه قسمت درپوش، پایه و کاسه تقسیم بندی میشود. همچنین چینیها به چای احترام خاصی قائلند و همین موضوع باعث شده تا سالانه جشنی بر مبنای چای خوری در کشورشان اجرا میکنند.
حال به کشور هندوستان میرسیم. این کشور هم همچون کشور چین اهمیتی برای نوشیدن چای قائلند. به همین صورت که از آن هم به عنوان نوشیدنی در مراسمات هم به عنوان پزشکی از آن استفاده میکنند. این کشور به خاطر جمعیت بالا همچون کشور چین سالانه میلیونها تن چای به کشور وارد میکند. حال اگر بخواهیم دقیق تر به آداب نوشیدن چای در هندوستان بپردازیم،چای مورد علاقه آنها چای ماسالا نام دارد. این چای از ترکیب چای غلیظ هندی با شیر و ادویهجاتی مثل دارچین، جوز هندی و زنجبیل درست شده و در این کشور جزو محبوب ترین نوع چای به حساب میآید. در کنار واردات چای در این کشور، صادرات چای در این کشور نیز بسیار زیاد است.
در کشوری مثل روسیه به خاطر سرد بودن این کشور، مصرف چای در این کشور قدمت طولانیای دارد و از همین جهت، چای در این کشور جزو نوشیدنی ملی به حساب میآید. معمولا آداب نوشیدن چای در این کشور به این صورت است که بعد از سرو غذا، حتما چای سرو میشود و جالب تر از این مسئله دم کردن چای با سماور در این کشور است. همچنین نحوه سرو کردن چای در روسیه با شکر و دسرهای شیرین صورت میپذیرد.
در کشور فرانسه بر اساس علاقه پادشاه لویی چاردهم، چای در این کشور به عنوان عامل هضم غذا در کنار دسرها و کیک ها سرو میشد. بعد از سال ۱۸۵۰ میلادی همزمان با پیشرفت خوب فرانسویها در کیک پزی، نوشیدن چای همراه کیک در این کشور مرسوم شد و تقریبا همه مردم در کنار دسرهای خود چای مصرف میکردند.
اگر بخواهیم از آداب نوشیدن چای در کشور ترکیه صحبت کنیم، سرو و نوسشیدن چای در ترکیه به ایران بسیار شباهت دارد. نام چای در این کشور، چای ترکی است و مردم ترکیه از سرو چای همراه با شیر بسیار لذت میبرند. از رسوم چای خوری در ترکیه نوشیدن چای همراه با دو حبه قند و استکانهای کمر باریک است.
در کل آداب نوشیدن چای در کشورهای مختلف متفاوت بوده و سرو کردن چای در این کشورها بستگی به فرهنگ آن کشور دارد.