چای در ایران بیشترین مصرف را نسبت به بقیه نوشیدنیها دارد و روزانه اکثرا بین وعدههای غذایی، نوشیده میشود؛ از این رو ما به اصول دم کردن چای خوش عطر میپردازیم.
بعضی از افراد بر این باورند که با نوشیدن چای خستگی آنها رفع میشود و افرادی که اعصاب ضعیفی دارند با نوشیدن چای اعصاب آنها آرام خواهد شد. همانطور که گفته شد طبق آمار، مصرف بالای چای در ایران سالانه حدود ۱۰۰ تن است و سالانه چند تن چای مرغوب و اصل وارد ایران میشود.
چند نوع چای تولید می شود؟
برگ چای بعد از به عمل آمدن به رنگ سیاه در میآید و همچنین طعم و رنگ و بوی آن عوض شده و خشک میشود. نوع دیگر چای، که بلافاصله بعد از خشک شدن تخمیر نمیشود، چای سبز است. چای سبز امروزه برای تناسب اندام و لاغری بسیار موثر است و طرفداران این نوشیدنی خواص آن را حتی بیشتر از چای سیاه میدانند.
نوع دیگر چای که در کشور چین بسیار پرطرفدار است به چای اورنگ معروف است و خواصی بین چای سیاه و سبز را داراست. مرغوب ترین چای،چایی است که در فصل بهار چیده و عرضه می شود که هم خوش عطر و خوش رنگ وهم خوش طعم است.
بعد از چای بهاره،چای پاییزی یا چای تابستانی هم مرغوب است. نکته بعدی که در مرغوبیت چای موثر است منطقه ای است که چای در آنجا کشت می شود و همچنین منطقه کاشت چای نیز در مرغوبیت چای بسیار موثر است.
یکی از مواردی که در مرغوبیت چای تاثیر دارد، داشتن پرز هایی است که روی برگ چای موجود است. هرچه پرز روی برگ بیشتر باشد چای خوش طعم و خوش عطر خواهد شد.البته این پرز ها با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیستند.
بعد از تحقیقات زیاد بر روی انواع چایها، معلوم شد که چای لاهیجان و آذربایجان در رده مرغوبترین و خوش عطرترین چایها در ایران و جهان قرار میگیرد.
رعایت اصول دم کردن چای مهمترین بخش برای درست کردن یک چای خوش طعم و خوش عطر است.
اصول دم کردن چای خوش رنگ و خوش عطر
- بهتر است از قوری، کتری و فنجانهای چینی برای دم کردن چایی مرغوب استفاده کنید.
- باید از ظرف های لعابدار و کتری های سرامیکی استفاده کنید و از هرگونه ظروف آلومینیومی، مسی یا برنجی پرهیز کنید، چون استفاده از این ظروف در طعم و عطر چایی موثرند.
- قبل از ریختن آب گرم در کتری ابتدا در محفظه آن آب گرم بگیرید تا کتری گرم شود و چای بهتر و زودتر آماده میل کردن شود.
- برای بهتر رنگ گرفتن و خوش عطر شدن چایی حنما سماور را آب سرد بگیرید تا تمام لکه هایی که از قبل در سماور است تمیز شود.
- استفاده از آب گرم علاوه بر زود جوش آمدن آب در سماور به طعم چای لطمه میزند.
- بهتر است قبل از دم کردن چای حتما آب سماور را عوض کنید. چون آبی که چند بار جوشیده شده در خاصیت چایی تاثیر گذار است.
- برای دم کردن چای سیاه باید آب سماور کاملا به جوش بیاید، سپس آن را روی چای ریخته و کمی صبر کنید.
- دم کردن چای سبز لازم به جوش آمدن کامل آب نیست، دمای ۱۰ درجه برای دم کردن آن کافی است.
- با توجه به نوع چای، دم کردن آن نیز متفاوت است و بستگی به نوع چای دارد.
- چای سبز بین ۳ تا ۵ دقیقه دم میکشد.
- در چایهای بستهبندی شده زمان جوش آمدن چای مورد نظر درج شده است.
- چایهای سیاه که به چای های زود دم معروف هستند، کمتر از ۵ یا ۷ دقیقه آماده میشود.
- در چای های دیر دم که بین ۱۰ تا ۱۶ دقیقه آماده میشود، عمل صاف کردن چای را نباید به تاخیر انداخت.
- برای درست کردن چای خوش طعم و خوش عطر پس از دم کردن چای، قوری را دور از بخار سماور و گرم کن برقی نگه دارید، یا آن را در قوری دیگر بریزید و تفاله آن را جدا کنید.
- برای قوری دوم حتما روپوشی تهیه کنید تا چای سرد نشود و گرمای بیشتری را نگه دارد.
- یکی دیگر از عادت های اشتباه، مصرف چای با قند یا شکر است که ضرری جبران ناپدیر به همراه دارد، علاوه بر مضر بودن آن خاصیت دارویی و درمانی آن را هم از بین میبرد.
اصول نگهداری چای
- چای را در ظروف شیشهای یا چینی دربسته نگهداری کنید، تا عطر و بوی آن سریع خارج نشود.
- فراموش نکنید که گرما، نور و رطوبت نیر در خواص و ماندگاری چای نقش منفی دارند.
- ظروف دربسته چای را در یخچال و فریزر نگهداری نکنید.
- نگه داشتن چای در کنار سماور بزرگترین اشتباه است، اگر مجبور به این کار شُدید حتما ظرف نگهداری چای را درون فوم آلومینیومی بپیچید، تا از گرما و رطوبت در امان باشد.
- به تاریخ انقضای چای دقت کنید، اگر تاریخ انقضای آن گذشته باشد، قابل مصرف نیست.
- بوی مواد تند به راحتی به چای سرایت میکند و عطر چای را تغییر میدهد.