چای نوشیدنی محبوب بسیاری از مردم در سراسر دنیا است و میتوان گفت که پرمصرف ترین از گروه مایعات بعد از آب است. همینطور چای خواص بسیاری نیز برای سلامتی دارد و از گذشتههای دور به عنوان راهحلی برای درمان کردن بیماریهای مختلف و یا پیشگیری از آنها، استفاده میشده. اما به تازگی کشف شده است که مصرف بی رویه چای باعث ایجاد عوارض شدید و حساسیتهای طولانی مدت میشود.
فقط چای نیست که باعث عوارض و حساسیت میشود بلکه تمامی موادی که توسط انسان مورد مصرف قرار میگیرند در صورت مصرف بیش از حد باعث ایجاد عوارض خاصی میشوند. چای به دلیل داشتن کافئین باعث ایجاد عوارض جانبی مانند بیخوابی، اضطراب و استرس میشود.
یبوست
انواع مختلف از چای، حاوی تانین هستند اما میزان این ماده در چای سیاه بیشتر است. درواقع تانین نقش یک کمک کننده برای جذب مواد شیمیایی را بازی میکند اما مقدار بیش از اندازه آن باعث بروز یبوست میشود به دلیل اینکه بدن درحال جذب هرچه تمام تر مواد است.
اسهال از عوارض چای
یکی از موادی که به وفور درچای یافت میشود، کافئین است البته میزان کافئین موجود درچای بسته به نوع چای است که بیشترین میزان کافئین در چای سیاه یافت میشود. مقدار زیاد کافئین با تاثیر مستقیم برروی دستگاه گوارش منجر به اسهال میشود. همچنین با تاثیری که کافئین برروی سیستم عصبی مرکزی میگذارد، آرامش را از ما میگیرد و ما میتوانیم با کوچک ترین حوادثی که بروز میدهد، بسیار ناراحت و حتی افسرده شویم.
کافئین در دوزهای بسیار زیاد باعث بیخوابی، تپش قلب و واریس میشود که بسیار در سلامتی تاثیر گذارند.
مشکلات معده
پیشتر گفته شد که چای حاوی کافئین است و فقط میزان با توجه به نوع چای متفاوت است. با ورود کافئین به معده، اسیدهایی مختلف تولید میشود که هضم آن برای بدن بسیار زمان بر و سخت است و بدن را به طور کامل مضیقه قرار میدهد.
به همین دلیل برای کسانی که مشکل معده و یا سرطان دارند، مصرف چای ممنوع بوده و در صورت مصرف میتواند بسیار خطرناک باشد و عواقب بدی به همراه داشته باشد.
مشکلات قلب و عروق از عوارض چای
و مانند مشکلاتی که قبل تر گفته شد، دلیل این عارضه هم در اکثر مواقع کافئین است. درواقع کافئین برای افرادی که از مشکلات قلبی یا عروقی و با هردو، رنج میبرند، بسیار خطرناک است.
مشکلات زیبایی
این مشکل فقط از مصرف زیاد چای سیاه بوجود میآید. مصرف چای سیاه در طولانی مدت باعث ایجاد لکه برروی دندانها و پوسیده شدن آنها میشود و نباید به طور مداوم از آن استفاده کرد و میتوان از انواع دیگر چای و یا دمنوش استفاده کرد.
جذب آهن
مصرف بیش از اندازه چای به ویژه چای سیاه، جذب آهن را بسیار محدود میکند و اگر از آن دسته از افرادی هستید که از قبل مشکل جذب آهن دارید، از مصرف چای بپرهیزید. مصرف چاری برای کسانی که مشکل جذب آهن ندارند، مشکلی ندارد اما باید مصرف آن به اندازه باشد.
مشکلات دارویی از عوارض چای
مصرف چای سیاه با داروهای خاصی تداخل دارد و مصرف هم زمان آنها باعث مصمومیت میشود و قبل از شروع به مصرف این داروها، حتما از پزشک خود مشاره بگیرید. این داروها عبارت اند از: آلبوترول، کلوزاپین و متاپروترنول
همچنین چای سیاه میتواند میزان اثر بخشی داروهایی مانند کاربامازپین، پنتوباربیتال و والپروات را کاهش میدهد که حتما باید به آن دقت کرد.
بارداری
بهتر که از مصرف کافئین در دوران بارداری خودداری شود و یا تا ۲۰۰ میلی گرم کنترل شود. یافتههای علمی نشان میدهد که با مصرف کافئین خطر احتمال سقط جنین بالا میرود. حتی کافئین میتواند از وزن گیری جنین جلوگیری کند و جنین با کاهش وزن روبه رو شود.
سردرد از عوارض چای
ثابت شده است که مقدار کمی از کافئین برای سردرد بسیار مفید است و آن را تسکین میدهد اما در مقدار بالا، این عمل معکوس میشود و خود کافئین باعث و بانی سردردهای مکرر و گاهی با شدت بالا، میشود.
سرگیجه
سرگیجه یکی از عوارض مصرف بیش از حد چای و کافئین است. البته مقدار بسیار زیادی از کافئین نیاز است که منجر به سرگیجه شود و میزان کافئین باید بیش از ۴۰۰-۵۰۰ میلی گرم کافئین باشد که عدد بسیار زیادی است و تعداد کسانی که این سرگیجه را تجربه کرده اند بسیار کم است.
سوزش معده از عوارض چای
مانند تمامی مشکلات و عوارضی که گفته شد، این عارضه نیز بدلیل مصرف کافئین است. تحقیقات نشان میدهد مصرف کافئین باعث برگشت اسید معده به مری میشود و یا حتی میتواند باعث سوزش داخلی خود معده شود و اگر با وجود این عوارض، مصرف چای سیاه مداومت داشته باشد در نهایت منجر به زخم معده خواهد شد.
اضطراب، بی قراری و استرس
مقدار بسیار زیاد کافئین باعث بی قراری و استرس در کنار اضطراب میشود. چای به طور طبیعی دارای کافئین است اما میزان این کافئین همانطور که گفته شد با توجه به نوع آن و همینطور نحوه دم کردن متفاوت است و چیزی در حدود ۱۱ تا ۶۱ میلی گرم کافئین است.
کم خونی
همانطور که گفته شد کافئین مانع از جذب آهن میشود و نباید بلافاصله بعد از صرف غذا مصرف شود چرا که با وجود ماده تانن که در چای یافت میشود که مزه تلخی نیز دارد و ترکیب آن با آهن رسوب تشکیل میدهد.
این رسوبها توسط بدن جذب نمیشوند و به همین دلیل است که باید از مصرف چای بعد از غذا خودداری شود. البته شواهدی وجود دارد که میگوید مصرف بلافاصله چای بعد از غذا باعث کند شدن سرعت لخته خون میشود.
آلزایمر از عوارض چای
درکنار موادی مانند تانن و کافئین، چای حاوی آلومینیوم است. آلومینیوم در مقدار بسیار زیاد باعث بروز آلزایمر میشود و باید در مصرف آن متعادل بود.
نتیجه گیری
نه تنها چای بلکه تمامی موادی که انسان در حال مصرف آن است یک حالت استاندارد دارند که اگر رعایت شود فقط به سود خود انسان است اما مصرف این مواد از حد بگذرد و از حالت استاندارد خارج شود، سلامت انسان را به خطر میندازد.
به همین دلیل است که باید در مصرف تمامی مواد و به ویژه چای تعادل برقرار شود تا بتوان از عوارض آنها در امان بود و فقط از مزایای آن برای سلامتی استفاده شود.