آدرس: زنجان- شهرک صنعتی نو آوران- خیابان صنعت 1
چای، یک نوشیدنی معطر که معمولاً با ریختن آب جوشیده شده بر روی برگهای گیاه کاملیا سیننسیس که گیاهی همیشه سبز و بومی آسیای شرقی است به دست میآید. این نوشیدنی گرم پس از آب، پرمصرفترین نوشیدنی جهان است.
چای واژهای برگرفته از زبان کشور چین و شمال هندوستان است و با همان لفظ وارد ایران شده است. چای نقش مهمی را در فرهنگ آسیا به عنوان یک نوشیدنی پرمصرف و شفابخش ایفا نموده است. با این که خاستگاه چای به عنوان مادهی گیاهی مفید برای بیدار ماندن مشخص نیست، اما طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده، بوتهی چای در حدود سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در چین شناخته شده است. از این رو امروزه از چین به عنوان خاستگاه چای نام برده میشود.
این نوشیدنی با قدمت، از دیرباز جایگاه خاصی در میان ایرانیان داشته و میتوان گفت که حتی از قهوه که به نوعی اصالت و قدمت بیشتری نسبت به چای دارد، طرفداران بیشتری را جلب کرده است. همهی ما بارها و بارها این جمله را شنیدهایم که “ی چایی بریز خستگیمون در بره” و یا “عروس خانم چایی بیارن”. مصرف چای، امروزه به چنان جایگاهی دست یافته که به یکی از اجزای جدایی ناپذیر زندگی عادی مردم ایران بدل شدهاست.
شاید جالب باشد که بدانید سابقه مصرف چای در ایران کمتر از دو قرن است، اما برخی معتقدند که پیشینه مصرف چای در ایران به سده دوم میلادی میرسد. ایرانیان چای را در ابتدا به عنوان یک مادهی دارویی میشناختند و در قرن ۱۱ و ۱۲ نام آن را در کتابهای پزشکی خود ثبت کرده بودند.
چای مصرفی در ایران با وارداتی که از طریق شمال و جنوب (کشورهای هند و چین) انجام میگرفت، تامین میشد. در سال ۱۲۱۶ هجری شمسی شخصی به عنوان حاج محمد اصفهانی کشت چای را در ایران آغاز نمود ولی چندان موفق نبود. در تلاش بعدی تعدادی از کشاورزان در اطراف شهر لاهیجان کشت چای را آغاز کردند.
لاهیجان مهمترین مرکز کشت و تولید چای در ایران است؛ به نوعی که کلمه چای در ایران با نام این شهر همراه شده است.
به تدریج در سایر نقاط استان گیلان کشت چای رونق گرفت؛ و این روند توسعه ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۳۳۷ دولت ایران سازمان چای کشور را تاسیس نمود تا کشاورزان و چایکاران و صاحبان صنعت چای را مورد حمایت قرار دهد. در حال حاضر سطح زیر کشت چای در استان گیلان به حدود ۳۲ هزار هکتار میرسد.
چای یک منبع طبیعی از کافئین و آنتیاکسیدانها است. اما تقریباً فاقد چربی، کربوهیدرات و پروتئینها است و دارای طعمی مطلوب و کمی تلخ و گس میباشد. امروزه چای محبوبترین نوشیدنی گرم در ایران است که برخی از مردم همه روزه و در تعداد دفعات بالا آن را مصرف میکنند.
واژهی آذربایجان نشات گرفته از واژهی آتروبات است که از نام ساتراپ میآید. ساتراپ، حکمران ایرانی هخامشیان در زمان حملهی اسکندر مقدونی به ایران است. از نظر زبانشناسان، نام وی ریشه در پارسی باستان و دین زرتشت دارد و به معنای آذربُد، نگهبان آتش یا نگهبانی شده توسط آتش است. از آنجایی که عنصر تبدیل کنندهی چای آتش است، این نام ارتباط معنوی خاصی با نام برند دارد.